Працюємо: Пн-Сб: 8:30 - 17:30; Неділя: вихідний;

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

Печерська

Київ, вул. Старонаводницька 13,
прим. 126 В в літері А, секція "Д"

Як захистити дитину від COVID-19

Цьогоріч навчальний рік у школах та вузах почався специфічно – в умовах пандемії COVID-19, тому батьки шукають способи, як максимально підтримати захисні сили організму дитини в боротьбі не лише з коронавірусом, а й з різними інфекціями.

За мільйони років імунна система людини відпрацювала певні ефективні методи боротьби із вірусами та бактеріями. Проте, як бачимо, інколи цього недостатньо. Тому дотримання простих санітарно-гігієнічних правил може допомогти нашому імунітету працювати на 12 балів.

Про них Вам розповість наша лікар-педіатр з багаторічним стажем Євгенія Токарева:

  • Миття рук. Найпростіше правило, яке допомагає позбутися більшості інфекцій, які передаються аліментарним (харчовим) шляхом.
  • Обробка рук антисептиками допомагає вбити патогенні віруси та бактерії. Проте дитині необхідно докладніше розповісти, як правильно користуватися антисептиками. Дитина має знати, що прийом антисептиків внутрішньо може призвести до хімічних опіків стравоходу та шлунку, що може призвести до летальних наслідків.
  • Носіння масок – основний метод захисту від респіраторних інфекцій, в тому числі й SARs-COV-2 (COVID-19). Дитині треба роз’яснити, що маску потрібно носити протягом усього навчального дня, змінюючи її через кожних 2 години.
  • Збалансоване харчування – це один з найважливіших чинників здорового імунітету. Якщо дитина отримує із харчуванням всі корисні нутрієнти, які в більшості знаходяться в злаках, свіжих овочах, фруктах та молочних продуктах, необхідність додатково приймати вітаміни просто відпадає.
  • Режим праці та відпочинку впливає на імунітет не менш ніж здорове харчування, тому що особливо в дитячому віці всі процеси відновлення та росту відбуваються саме вночі.
  • Також слід пам’ятати, що перевантаженість та емоційна напруга призводять до стресу організму, який пригнічує імунітет через активацію кортизолу та катехоламінів – гормонів стресу.

Слід зазначити, що прийом імуномодуляторів навіть з доказаною ефективністю може бути небезпечним як для дітей, так і для дорослих, та може спровокувати розвиток аутоімунних та онкологічних захворювань.

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

01015, м. Київ вул. Старонаводницька, 13, прим. 126 В в літері А, секція Д

Працюємо:

Пн-Сб: 8:30 - 17:30

Неділя: вихідний

Наші телефони:

0 800 33 69 61