Працюємо: Пн-Сб: 8:30 - 17:30; Неділя: вихідний;

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

Печерська

Київ, вул. Старонаводницька 13,
прим. 126 В в літері А, секція "Д"

Вакцинація не може бути причиною аутизму у дітей

Більше 20 років тому в журналі Lancet було опубліковано дослідження, в якому стверджувалося, що між вакцинацією і аутизмом є безпосередній зв’язок. Батьки забили на сполох, розпочався рух «антипрививочників». На сьогодні це дослідження було спростовано і відкликано з журналу. Якщо перейти за посиланням, то на тлі тексту можна помітити великий напис червоними літерами: «RETRACTED». Немає нічого дивного, що така гучна стаття викликала у інших фахівців інтерес, і вони, в свою чергу, вирішили провести власні дослідження.

Багато хто вважає, що активна політика, спрямована проти щеплень, не містить ніякої небезпеки, але наукові дослідження показують, що такі настрої впливають на реальний світ. Так, неухильно множаться спільноти, хто противиться вакцинації. І немає нічого дивного в тому, що саме вони знаходяться в найбільшій зоні ризику зараження вірусами, від яких вони відмовляються робити щеплення. Варто навіть згадати спалах кору в кінці 2018 – початку 2019 року.

Педіатр «Здравиці» Євгенія Токарєва спробувала розібратися у наявності зв’язку між вакцинами та аутизмом та детально роз’яснює це питання:

«Було проведено досить велику кількість досліджень по всьому світу, щоб уникнути двоякого трактування. Найбільше дослідження було проведено в Данії і включало 537303 дитини. Виявили, що у невакцинованих дітей аутизм розвивався з такою ж частотою, як і у вакцинованих. Результат даного дослідження був об’єднаний зі спостереженнями дев’яти подібних досліджень, проведених в інших країнах. В сукупності, вибірка дітей, які підлягали спостереженню, склала 1,5 мільйона. На підставі отриманих даних був зроблений висновок, який підтверджує, що вакцинація не є причиною аутизму.

Як і в попередніх подібних дослідженнях, вчені не виявили зв’язку між вакциною MMR і ризиком розвитку розладів аутистичного спектру (РАС).

У чому ж була причина помилки?

У 1998 році у Великобританії було проведено дослідження, дані якого свідчили, що у дітей, які отримали комбіноване щеплення від кору-паротиту-краснухи, розвивалися захворювання кишечника і аутизм. Як виявилося, спостереження ґрунтувалося лише на вибірці з 12 дітей! Також з’ясувалося, що висновки були помилковими. У зв’язку з цим в 2004 році автори відкликали дану статтю. Пізніше, стаття повністю була видалена з журналу і було надруковано офіційне вибачення за публікацію неправдивих даних.

В Японії було проведено цікаве спостереження, яке показало, що відмова від застосування саме цієї вакцини ніяк не призводить до зменшення розвитку аутизму у дітей.

Що в такому випадку призводить до аутизму?

Сучасні дослідження свідчать, що аутизм не може бути пояснений єдиною причиною. Виходить, до аутизму призводять комбінація генетичних особливостей, факторів навколишнього середовища та особливостей розвитку дитини.

Бажання батьків-антипрививочників контролювати рішення своїх дітей щодо їх здоров’я логічне, але, на жаль для них, їхні діти – а також інші діти, з якими вони можуть контактувати – не володіють імунітетом до інфекційних захворювань.

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

01015, м. Київ вул. Старонаводницька, 13, прим. 126 В в літері А, секція Д

Працюємо:

Пн-Сб: 8:30 - 17:30

Неділя: вихідний

Наші телефони:

0 800 33 69 61