Працюємо: Пн-Сб: 8:30 - 17:30; Неділя: вихідний;

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

Печерська

Київ, вул. Старонаводницька 13,
прим. 126 В в літері А, секція "Д"

Сухий кашель у дитини: причини і лікування

Кашель – це рефлекторне явище, під час якого відбувається скорочення м’язового каркасу грудної клітки під дією будь-яких подразників: різноманітні віруси, бактерії, алергени, інфекції (коклюш, кір), онкологічні захворювання та інші подразники.

Особливо гостро на такі подразники реагують діти до 3-х років. Сухий кашель у дітей дошкільного і шкільного віку трапляється доволі часто, тому батькам корисно знати, що саме цей кашель провокує та як його лікувати.

Лікарі виділяють декілька причин розвитку сухого кашлю у дитини:

  • ГРВІ – найпоширеніша причина. Розрізняють декілька різновидів інфекцій дихальних шляхів, залежно від того, наскільки низько в організмі «опустилась» інфекція: фарингіт, трахеїт, бронхіт, пневмонія
  • Бактеріальна інфекція – небезпечна тим, що кашель може бути лише однією з зовнішніх ознак, а насправді токсинами може бути заражений весь організм (туберкульоз, дифтерія, коклюш та інші)
  • Кашель при запаленні голосових зв’язок (ларингіт)
  • Запалення оболонки легень (плеври)
  • Алергічна реакція (розпізнається по сезонному характеру, а також відсутністю підвищеної температури тіла і навпаки наявністю сильного нежитю)

Лікування сухого кашлю у дитини повинно бути комплексним і спрямованим на зменшення подразнення рецепторів дихальних шляхів:

  • режим дня і харчування дитини, дозовані прогулянки на свіжому повітрі, провітрювання приміщення, контроль над вологістю повітря, тепла і корисна їжа;
  • водний баланс (найкраще – тепла вода або чай, так слизова оболонка горла самоочищається)
  • інгаляційне лікування, фізіотерапія, ультрафіолетове локальне опромінення проблемних зон;
  • медикаментозне лікування

Є специфічна профілактика ГРВІ та грипу – це вакцинація, і неспецифічна – прийом противірусних препаратів. Коли дитина відправляється в дитячий колектив, де до цього не була, їй потрібно протягом хоча б перших семи днів приймати противірусні препарати. Також не варто забувати про сезонний курс полівітамінних препаратів. Це все і буде профілактикою сухого кашлю.

Надзвичайно важливо при тривалому сухому кашлі у дитини не займатися самолікуванням, оскільки у дитини може виникнути алергічна реакція наприклад на відвари трав чи мед, а це лише спровокує нові напади сухого кашлю. При виникненні у Вашої дитини тривалого сухого кашлю – звертайтесь до найкращих педіатрів та терапевтів «Здравиці», вони точно знають як допомогти Вам і Вашій дитині!

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

01015, м. Київ вул. Старонаводницька, 13, прим. 126 В в літері А, секція Д

Працюємо:

Пн-Сб: 8:30 - 17:30

Неділя: вихідний

Наші телефони:

0 800 33 69 61